Apr 09

Колев: нашата работа е работа за овој град, за оваа земја, а цврсто верувам во изреката дека „ако за својата земја не е дадено се’ - тогаш е дадено премалку“

Мугри: Господине Колев, од септември 2013 година вие сте претседател на Општинскиот комитет на ВМРО-ДПМНЕ од Велес.

- Колумни Датум на објавување Посети: 1732
Apr 07

Во СДСМ секој бега од секого

Веќе ни се познати позициите, луѓето и ставовите со кои партиите ќе настапат на овие избори. Без многу изненадувања помина минатиот период, барем за тие што добро ги следат сцената и склоностите на партиите во нивните стратегии.

- Колумни Датум на објавување Посети: 1794

Отчет наместо празна реторика

Да се даде отчет за сработеното пред граѓаните е доказ за високата демократска свест, доказ за степенот на лична одговорност, кој политичарите го чувствуваат спрема граѓаните.

- Колумни Датум на објавување Посети: 1623
Apr 07

СДСМ зборува за демократија, а не ја практикува

За да шириш демократија, треба да практикуваш демократија. За да кажуваш дека си демократ, тоа треба и да го докажуваш.

- Колумни Датум на објавување Посети: 1650
Apr 07

Ќе се избира празна политика или резултати?

Потребата од одржување предвремени избори за пратеници е евидентна. Повеќето од релевантните партии, кои имаат суштинска репрезентативност на политичката сцена, очигледно се за одржување на овие избори.

- Колумни Датум на објавување Посети: 1692
Oct 30

Тезата сами си ја срушија

Овие денови бевме сведоци на една веќе видена ситуација. Сценарио кое не се случи еднаш, туку ни се повторува секоја година. СДСМ го искористи своето демократско право и одржа митинг на плоштадот Македонија. За мене е навистина чудно како партијата и граѓаните кои велат дека живеат под диктатура, слободно се собраа на митинг. Дали некој правеше проблеми или на кој било начин го спречуваше одржувањето на овој митинг, како што тоа го правеше СДСМ додека беше на власт. Напротив, с` помина во демократска атмосфера. Нема ни една буква од диктатура. Тоа е само вербална хајка која опозицијата ја води против власта. Но и таа теза, која сами си ја срушија, е една од многуте лажни тези со кои се обидуваат да се вратат на власт по секоја цена.

- Колумни Датум на објавување Посети: 8087
Apr 26

Крајот на една генерација политичари

Како во трилер-драма се случува разврската на последната нереформирана партија, со корени во комунизмот, во источна Европа. Таа може да продолжи да постои, но по епизодата која следи нема да биде ваква. Дваесетина години оваа партија е водена од ист човек. Такви ретки примери не може да се најдат во Европа. Такви примери има во јужна Америка и во некоја од арапските држави. Дваесетина години оваа партија споделува еден и ист, веќе прочитан, вредносен систем.

Таму не е значаен личниот квалитет, таму не е значајна добросостојбата на граѓаните, државните и уште помалку националните интереси, таму не се значајни ниту приватната сопственост или економскиот развој на државата. Во таа партија дваесетина години единствено значајни се личните кариери на тесен круг елитни деца на црвената буржоазија и прекуноќно богатење до безобразни размери на истиот тој круг луѓе. Така беше во Скопје, така беше во сите градови низ републиката.

- Колумни Датум на објавување Посети: 7465
Повеќе артикли...